Peetrituli

Petersfeuer (ka: Peterfeuer, Peterlfeuer, Peter-und-Paul-Feuer) ehk Peetrituli

Eile ma rääkisin kolleegile, et Eestis on Jaanipäev ja tahaks ka midagi põlema panna ja siidrit juua. Johanna on pärit väikesest külast. Väikseste külade eelis ongi, et peetakse rohkem traditsioonidest kinni ja inimeste vaheline suhtlus on tugevam. Michael kasvas eismesed kaksteist eluaastat Riedis, mis tõttu on mul mulje jäänud, et osadest traditsioonidest ei ole tal aimu või siis need teda ei huvita.

Johanna rääkis mulle, et Austrias on ka sarnane traditsioon. Seda peetakse pigem Peetri Päeval või sellele järgneval reedel või laupäeval. Traditsioon on Baieris ja Austrias. Ma ei leidnud netist väga palju infot selle kohta, aga erinevus meie Jaanipäevale seisneb selles, et sageli pannakse õlekõrtest nukk lõkkele otsa. Seda kutsutakse  «Peteriks ». Miks ? Ei oska keegi mulle seletada. Kuid nii pea kui nukk on ära põlenud tuleb hakata üle lõkke hüppama. Kes üle lõkke suudab hüpata saab soovida ja see peaks täide minema.

Selle kirjelduse peale tuli mulle meelde, et me olime saanud kutse Eberschwangi Peetritulele 3. Juulil. Sel hetkel kui me kutse saime ei saanud ma aru  mis asi see on. Ma ei ole kindel kas me tulele lähme, sest kui päris aus olla meie naabrid ei ole meie jaoks eriti sümpaatsed. Eks saab spontaanselt otsustatud mis me selle tulega teeme, aga tore on ikkagi teada, et selline traditsioon on ka Austrias olemas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s